Bu şehir bir başka!
Sokaklarıyla, yapılarıyla, lezzetleriyle ve kültürüyle ziyaret edeni kendine hayran bırakır. Antep sokaklarında gezerken kendimizi başka bir çağda bulduk. Antep sadece gastronomisi ile değil, tüm tarihi ile etkileyici bir atmosfer sunuyor.
- Zeugma Mozaik Müzesi
- Arkeoloji Müzesi
- Bakırcılar Çarşısı
- Elmacı Pazarı
- Hamam Müzesi
- Konaklama – Anadolu Evleri
Gaziantep’te Gezilecek 7 Yer
Zeugma Mozaik Müzesi
Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’i ziyaret etmek için başlı başına bir sebep. Dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olan bu yeni müze binasının çalışmaları 2010 yılında tamamlanarak 30.000 metrekarelik bir alanda kurulmuş. Müzenin mimari ihtişamı bile Zeugma’nın tarihini yansıtıyor.
Müzede, ticari açıdan stratejik bir öneme sahip bölge olan Fırat Nehri‘nin kıyısında yer alan Zeugma Antik Kenti‘nden çıkartılan mozaiklerin yanı sıra Roma dönemine ait heykelleri, çeşmeleri ve sütunları da göreceksiniz.

Tabii Zeugma Mozaik Müzesi denilince ilk akla gelen “Çingene Kızı Mozaiği” diğer tanımı ile “Gaia“. Kuşkusuz ki Çingene Kızı Mozaiği bu müzenin en meşhur eseri. Paris Louvre Müzesi‘nde Mona Lisa neyse Zeugma Mozaik Müzesi’nde Çingene Kızı Mozaiği de o. Bu eser özel bir odada tek başına sergileniyor ve eseri, güvenlik kontrolünde inceleyebiliyorsunuz. Bu alanın girişinde bulunan panodan da mozaik hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Mozaikte Çingene Kızı’nın bakışlarını etkin kılmak için özel bir teknik kullanılmıştır. Yüzündeki sevinç ve hüznü aynı anda yansıtması da portre sanatında ulaşılan noktayı göstermektedir. Eser, Helenistik Dönem resim sanatında ‘üç çeyrek bakış‘ olarak ifade edilen teknikle yapılmıştır. Bu teknik, resim sanatında büyük sanatçılar tarafından kullanılmıştır. Leonardo Da Vinci‘nin Mona Lisa resmi, bu teknikle yapılan esere bir örnektir. Bu özellikleri nedeniyle eser, Zeugma ve Gaziantep’in sembolü haline gelmiştir.
Zeugma Mozaik Müzesi, bilgilendirme panosundan alıntıdır.
Neden “Çingene Kız” Deniliyor?
Bu resmin kime ait olduğu belli değil. Kazı esnasında arkeologlardan birinin ortaya attığı bir benzetme sonucu bu adı almış. Çok uzun bir hikayesi yok, figürdeki kadın resminin çingene kızlarını andırması ile ortaya çıkmış.
Gaziantep’e veya yakında bir şehre gidecekseniz mutlaka bu müzeyi görmelisiniz. Tarihi ve kültürel anlamda geçmişe dair merak ve heyecan uyandıran çok görkemli bir müze. Alanda bulunan ilk eserden sonuncusuna kadar hepsine verilen emek karşısında büyüleneceksiniz.

Zeugma Mozaik Müzesi’nin Ziyaret Saatleri Nedir?
Zeugma Mozaik Müzesi yaz dönemi 09:00 ile 19:00, kış dönemi ise 09:00 ile 17:00 arasında hizmet vermektedir. Resmi tatillerde müze açık, dini bayramların ilk günü saat 13:00’e kadar kapalı. Bunun haricinde haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.

Zeugma Mozaik Müzesi’ne Giriş Ücreti Ne Kadar?
Giriş ücreti 20 TL. Müzekart ile ücretsiz girebilirsiniz. Ayrıca 65 yaş üstü, 18 yaş altı öğrencilere ve ilkokul/ortaokul öğretmenlerine ücretsiz. Müzenin girişinde Müzekart satış gişesi yer alıyor.
Zeugma Mozaik Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Zeugma Mozaik Müzesi’nin önünden şehir içi otobüs geçiyor ancak şehir merkezine yakın olduğu için taksi ile de gidilebilir. Biz seyahat ettiğimiz şehirleri yürüyerek keşfetmeyi sevdiğimiz için müzeye de yürüyerek gitmeyi tercih ettik. Hava şartları elveriyorsa size de yürüyerek gitmenizi tavsiye ederim. 🙂
Gaziantep Arkeoloji Müzesi
Gaziantep Arkeoloji Müzesi de Antep seyahati için listeye eklediklerimizden biriydi. Müzede, Gaziantep’in Alt Paleolitik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar olan zamandan eserler sergileniyor. Arkeoloji Müzesi’nin tarihi 1969 yılına dayanıyor fakat müzenin hem alanının genişletilmesi hem de sergileme yönteminin değişmesiyle 2017 yılında yeniden sergiye açılmış.

Müzeyi incelerken, Gaziantep’in tarihte geçirdiği tüm dönemlerinde yolculuk ediyorsunuz. Aynı zamanda ‘Gaziantep‘ isminin de geçirdiği aşamaları gösteren görselde müzenin duvarında asılı.

Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri
Gaziantep Arkeoloji Müzesi, yaz döneminde (Nisan-Eylül) 09:00 ile 19:00, kış döneminde (Ekim-Mart) ise 09:00 ile 17:00 saatleri arasında her gün ziyarete açık. Yine de gitmeden önce müze sitesinden kontrol edebilirsiniz.
Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar?
Arkeoloji Müzesi’nin giriş ücreti 6 TL. Müze kartınız var ise ücretsiz girebiliyorsunuz. Müzenin girişinde Müzekart başvuru gişesi de bulunuyor.
Gaziantep Bakırcılar Çarşısı
Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep’te görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Bu çarşının geçmişi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Gaziantep’te bakır işçiliği köklü bir el sanatı. Bu çarşı sanatı ile geçimini sağlayan esnaflar ile dolu.

Bakırcılar çarşısında 300’e yakın dükkan bulunuyor. Bakır kap kaçak sevenler için burası bir mabet niteliğinde. Çoğu esnaf bakırını dükkan kapısının önünde işliyor. Çarşıda bu sesler ve görüntüler birleşince harika bir uyum çıkıyor ortaya. Burası tam belgesellik.
Buradan bakır eşya almadan dönmek çok zor. Çünkü Bakırcılar Çarşısı’nın bu tarihi atmosferine kendini hemen kaptırıyorsun. Biz de gezerken bakır sahan aldık ve severek kullanıyoruz.
Gaziantep Elmacı Pazarı
Almacı (Elmacı) Pazarı, envaiçeşit yöresel ürünün bulunduğu bir çarşı. Bakırcılar Çarşısı’nın biraz ilerisinde yer alıyor. Bu pazarda her türlü baharatı, Antep’e özgü ürünü bulabilirsiniz. İsottan bamya çiçeğine, cevizli sucuktan kuru ısırgan otuna kadar her şey vardı. Bildiklerimin yanı sıra ilk defa gördüğüm baharatlar da vardı. Bu sebeple her bir tezgaha dikkatle bakarak gezindik.
Sağlı sollu dükkanlardan birini tercih etmek epey zor. Esnaflardan bazıları çok ısrarcı olabiliyor, bazıları ise pek ilgilenmiyor. Gözümüze iyi görünen bir dükkandan isot, sumak ve kuru reyhan aldık. Uçakla götürecek olmamızdan dolayı daha başka şeyler alıp almama konusunda Ertan ile aramızda konuşurken esnaflardan biri her yere kargo da yapabildiklerini belirtip kartını verdi. Gezen ziyaretçilerin derdi ortak olacak ki hemen siz sorunu söylemeden çözüme cevap alıyorsunuz. 🙂
Gaziantep Hamam Müzesi
Antep’te müze sayısı oldukça fazla. Köklü bir kültür olunca gezilecek yerlerde çok oluyor. Kısıtlı zamanımızdan ötürü müzeler arasında eleme yaptık. Seçtiklerimizden biri de Hamam Müzesi oldu.

Daha önce Paşa Hamamı olarak hizmet veren bu yapı 2015 yılında tamamlanan restorasyon ile müzeye çevrilmiş. Osmanlı hamam mimarisi, hamam araç ve gereçleri, bölümleri ve adetleri balmumu heykeller ve maketlerle yansıtılmış.
Konaklama – Anadolu Evleri
Gaziantep seyahatimizde bir gece için kalacak yer bakınmaya başladığımızda aklımda “tarihi bir konak otel bulabilir miyiz?” sorusu vardı.

Kısa bir araştırma sonunda Anadolu Evleri‘nde karar kıldık. Antep’in tarihi dokusunu hissetmek istiyorsanız burası biçilmiş kaftan! Odalar olabildiğince otantik ve zarif dekore edilmiş. Eski eşyaların nostaljik etkisi sizi heyecanlandırıyorsa bu konakta kalmanızı öneririm.

Odalar oldukça temiz ve düzenliydi. Odada en dikkatimizi çeken ise yatağın arkasında eski kıyafetlerin asılı olduğu cam çerçeveli gardıroptu. Bu sayede odaya girer girmez kendinizi tarihte bir an bir Anadolu evinde hissediyorsunuz.

Otelin en büyük avantajı ise çok merkezi olması. Antep’in tarihi çarşılarına bir kaç dakika yürüme mesafesinde, İmam Çağdaş Kebap ve Baklava Salonu’nun hemen arkasında. Hiç bir araç kullanmadan dilediğimiz gibi gezip dolaştık.
“Gaziantep’te ne yenir?” sorusuna cevap arıyorsanız Gastronik Gaziantep Gezi Rehberi – Yeme/İçme yazıma mutlaka göz atmalısınız. 🙂
Yeni gönderilerden haberdar olmak için e-posta adresinizi “E-POSTA İLE BLOGU TAKİP ET” alanına girebilirsiniz.
Çingene Kızı Mozaiği çok ilgimi çekiyor. Mozaik müzelerini gezmeyi seviyorum. Müze gezerken yemekleri de tatmadan geçilmez:) ruhu olan bir şehir.. teşekkürler keyifli bir yazı olmuş
BeğenLiked by 1 kişi
Merhaba, kesinlikle katılıyorum, Antep kültürüyle yaşayan bir şehir. Yemekleri de çok çok lezzetli. Çok teşekkür ederim. 🙂
BeğenBeğen
Çok güzel gezmiş ve de çok güzel anlatmışsınız, elinize sağlık..
Amerika’ya gidişiniz yakın mı? Gidince yazılarınıza devam edecek misiniz? Yoksa başka mecradan mı takip edelim sizi?
BeğenLiked by 1 kişi
Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim 🙏🏽 Amerika vizesini turistik amaçlı aldım. Bayramda kısa bir tatil yapacağız orada, sonrasında güzel bir New York gezi rehberi blogda olacak😊
BeğenLiked by 1 kişi
Tamam. İyi eğlenceler. Ben yine de Instagram’dan da takibe aldım 🙂
Ne tarafı düşünüyorsunuz?
BeğenLiked by 1 kişi
Çok teşekkürler ☺️ New York’ta olacağız. Detaylı bir New York rehberi blogda olacak👍🏽 Yeni yazı paylaştığımda Instagramdan da duyuyorum elbet. Ayrıca e-mail bırakarak da yeni yazılarımdan haberdar olabilirsiniz😊
BeğenLiked by 1 kişi